Cachapoal Valley

Cachapoal Valley
W sieci znajdziesz przepis na wino z winogron bez drożdży oraz innego typu trunki. Po upalnym dniu spędzonym w Sydney białe wino australijskie okazało się być wspaniałym trunkiem.

Do jednych z młodszych regionów winiarskich na terenie Chile z pewnością można zaliczyć Cachapoal Valley. Jest to zarazem region z dużym potencjałem, ponieważ panujący tu klimat oraz panujące warunki atmosferyczne są idealne do produkcji wina. Klimat jest tutaj ciepły o średniej ilości opadów. Warunki te sprzyjają produkcji głównie win czerwonych. Winogrona czerwone zajmują tu znaczną część terenów. Do najpowszechniejszych szczepów należy zaliczyć gównie cabernet sauvignon, merlot czy sauvignon blanc.

Do znanych producentów z Cachapoal Valley zalicza się chociażby Anakena. Jest to firma z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem w produkcji wina. Bardzo ceniona jest również winnica Château Los Boldos. Na terenie tej posiadłości uprawia się przede wszystkim cabernet. Do jednej z większych winnic na terenie Cachapoal Valley zalicza się La Rosa. Uprawy zajmują prawie 400 ha. La Rosa słynie z produkcji chardonnay. Bardzo cenione są także czerwone wina powstałe z takich szczepów, jak merlot i cabernet sauvignon. Z kolei Santa Monica to winnica o wieloletniej tradycji. Praktykowana jest tutaj tradycyjna fermentacja wina. Początkowo wino dojrzewa w drewnianych kadziach. Kolejnym etapem jest leżakowanie w dębowych. Równie długą tradycją szczyci się Torreón de Paredes. Winnica ta posiada nowoczesnym wyposażeniem. Dzięki temu produkowane są tutaj wina o najwyższej jakości. Na terenie Cachapoal Valley znajdują się również inne mniej znane winnica, takie jak np. Camino Real, San José de Apalta.