Ameryka Południowa czy Europa?

Ameryka Południowa czy Europa?
Augusta rene barbier to wino z wyższej półki Wiele osób wybiera białe wino półsłodkie do czego najlepiej pasuje.

Oba wyżej wymienione kontynenty dzieli zarówno historia, tradycja, jak i lokalna kuchnia. To właśnie te różnice pozwalają dostrzec zalety naszych jak i tamtejszych produktów, które nierzadko doskonale się uzupełniają. Różnorodność z całą pewnością jest zjawiskiem pozytywnym, gdyż dzięki niemu zyskujemy bezcenną okazję do poznania zupełnie innej kuchni, a także wyjątkowych win. Gdzie zatem można spotkać lepsze wina?

Zarówno w Europie jak i Ameryce Południowej istnieje mnóstwo winnic, które produkują wina wysokiej jakości, starannie przechowywane w piwnicach o odpowiedniej wilgotności powietrza. Czy import win z Ameryki Południowej się opłaca? Wina produkowane w takich krajach europejskich jak Hiszpania, Francja, Grecja czy Włochy są dobre i z całą pewnością odpowiadają oczekiwaniom wielu osób. Nie zmienia to jednak faktu, iż wina pochodzące z Ameryki Południowej smakują inaczej. Ciężko obiektywnie ocenić, które z nich są lepsze, a oceny powinniśmy dokonać indywidualnie.

Warto jednak wspomnieć o wyjątkowych, musujących winach z Brazylii czy wytrawnych winach z Argentyny. Specyficzny klimat panujący w tych krajach pozwala na uzyskanie doskonałej jakości win, o zróżnicowanym smaku. W jakich krajach Ameryki Południowej produkuje się wino? Poza Argentyną i Brazylią z produkcji wina słyną także inne kraje, a zwłaszcza Chile i Urugwaj. W krajach tych panuje specyficzny mikroklimat, który pozwala na uprawę winnic, słynących z produkcji win o niepowtarzalnych walorach smakowych i zapachowych.